برنج شمال ایران، بهترین نوع برنج
برنج شمال ایران از لحاظ رنگ، شکل، بلندی، قطر دانه و عطر بسیار گوناگون و متنوع می باشد. برنچ شمال به دلیل خوش پخت و معطر بودن از محبوبیت زیادی برخوردار می باشد.
برنج های ایرانی انواع مختلفی دارند که از شناخته شده ترین آن ها می توان به برنج هاشمی، برنج طارم، برنج دم سیاه، برنج علی کاظمی و … اشاره نمود. اگر بگوییم برنج ایرانی و علی الخصوص برنج شمال جزء بهترین برنج ها به شمار می آید، سخن دور از حقیقتی نگفته ایم. برنج در کشورمان از استان های شمالی همچون مازندران و گیلان گرفته تا اصفهان و فارس کاشته می شود.
طبق آمار، کشاورزان حدود 17 استان در کشورمان، به میزان های متفاوت مشغول به کاشت و برداشت برنج می باشند. از مهم ترین برنج های کشور، برنج شمال می باشد که از انواع آن می توان برنج هاشمی، دم سیاه و طارم عطری را نام برد.
معرفی انواع گوناگون برنج شمال کشور
یکی از انواع برنج شمال، برنج دم سیاه می باشد که با نام طارم دم سیاه نیز معرفی می گردد. این نوع برنج شمال در استان گیلان کشت می شود که از برنج های با کیفیت و معطر به شمار می آید ولی به علت بهره وری کمی که در مقایسه با برنج های مشابه دارد. به صورت محدود در استان گیلان کشت شده و به همین دلیل نسبت به سایر برنج های پر محصول، قیمت بیشتری دارد.
برنج هاشمی نوع دیگری از برنج شمال است که بسیار خوش پخت و دانه بلند می باشد. برنج هاشمی اولین بار توسط آقای یوسف هاشمی در یکی از روستاهای استان گیلان کشف شد. از آن زمان به بعد این برنج به صورت گسترده ای در این استان کشت و برداشت شد و سپس در استان های مازندران و گلستان نیز کشت این نوع از برنج شمال رواج یافت.
برنج هاشمی به دلیل شکل و پخت خوبی که دارد از برنج های پر طرفدار می باشد که بخش اعظمی از سطح زیر کشت استان های شمال ایران را در بر می گیرد.
برنج طارم
مازندران نوع دیگری از انواع برنج شمال می باشد که در واقع طارم نام گروهی از برنج های شمال می باشد. که از جمله برنج های خوش پخت و مناسب به شمار می آیند که در استان های شمالی کشور کشت می شوند. از جمله برنج های خوش عطر و خوش پخت شمال کشور برنج طارم هاشمی مازندران و طارم عطری می باشد.
برنج دم سیاه،
یکی دیگر از انواع پر طرفدار برنج شمال کشور می باشد که با نام طارم سیاه نیز شناخته می شود. برنج طارم سیاه یا دم سیاه از جمله برنج های مرغوب ایرانی به شمار می آید که در استان گیلان کشت می شود. برنج دم سیاه از انواع با کیفیت و خوش عطر برنج شمال می باشد که بیشتر در شهرهای رشت، لاهیجان و آستانه اشرفیه کاشته می شود. البته کاشت این نوع برنج به دلیل بهره وری پایین در مقایسه با مدل های مشابه، در سالیان گذشته کاهش یافته است.
برنج دم سیاه صدری گیلان، یک مدل از گونه های برنج شمال است که به دلیل عطر و رنگ سفیدش جزء برنج های با مرغوبیت بالا و کیفیت مناسب به شمار می آید. این برنج تشابه زیادی به برنج هاشمی دارد.
برنج علی کاظمی
که در ابتدا توسط آقای علی کاظمی از کشاورزان روستاهای فومن کشف شد، از انواع
دیگر برنج های شمال می باشد که پس از کشف در شهرهای دیگر استان گیلان نیز کشت آن رواج یافت.
اینگونه به نظر می رسد که با توجه به آب و هوا و همچنین خاک مناطق غربی استان گیلان مانند فومن
و صومعه سرا، این نوع از برنج شمال در این نواحی کاشت و برداشت می شود.
برنج شیرودی شمال
از انواع سطح میانی و متوسط برنج شمال کشور می باشد که با این وجود هم جزء برنج های خوب کشور محسوب می شود.
برنج شیرودی شمال از برنج های پر محصول با کیفیت و خوب بوده که قیمت مناسبی نیز دارد. از جمله ویژگی های بارز این نوع از برنج شمال رنگ مناسب و قدش است که از دیگر برنج ها استخوانی تر و بلندتر می باشد.
البته گفتنی ست عطر و طعم برنج شیرودی شمال در مقایسه با برنج هاشمی در سطح پایین تری قرار دارد.
برنج های پر محصول
هم چون برنج گیلانه، خزر، حسنی، سپیدرود و … از انواع برنج شمال می باشند
که در شمال کشور به میزان محدودی کاشته می شوند. البته برخی از انواع برنج های پر محصول دیگر
کاشته نمی شوند و جزء برنج های منقرض شده به شمار می آیند.
علاوه بر مواردی که ذکر شد، برنج های منطقه ای نیز که در برخی مناطق شمال مورد استفاده
قرار می گیرند و شبیه به انواع دیگر برنج شمال کشور می باشند، اما مردم محلی نام خاصی برای
آن ها گذاشته اند، تولید می شوند مانند برنج جمشید که به جمشید جو نیز معروف است و در جلگه
مرکزی گیلان کشت می شود. برنج مصیب در رودسر و یا برنج رمضانی در نور و آمل هم از این جمله
برنج های شمال می باشند که به ترتیب به برنج دم سیاه و فجر شباهت دارند.